З популярним виразом «добре там, де нас немає» згодні далеко не всі. Багато людей вважають, що переїзд на постійне місце проживання за кордон стане для них путівкою в краще життя і допоможе вирішити існуючі проблеми або ж зробить життя істотно комфортніше. Еміграція в Німеччину може бути розцінена, як один з найбільш привабливих варіантів для цього. Давайте поговоримо про те, що необхідно для оформлення переїзду, як облаштуватися на новому місці на перших порах і на які нюанси слід обов'язково звернути увагу.

Чому люди хочуть переїхати?

Чому еміграція в Німеччину з Росії настільки популярна? Відразу слід зазначити, що ФРН є однією з найбільших і розвинених країн Європи, щорічно тут видається найбільша кількість видів на постійне проживання. Подібна тенденція пояснюється наявністю:

  • безкоштовної медицини;
  • доступного житла;
  • широкої бази соціальних благ (наприклад, безкоштовну освіту);
  • значних економічних можливостей для розвитку власного бізнесу і поліпшення матеріального становища;
  • недорогих і досить якісних продуктів харчування;
  • сприятливої ​​екологічної обстановки на території всієї країни.

Основні умови отримання німецького громадянства

На яких умовах можлива еміграція в Німеччину з Росії? Існує безліч різних нюансів і вимог, які пред'являються до претендента на переїзд. До них відносяться:

  • відмова від першого громадянства;
  • постійне проживання в ФРН протягом восьми років;
  • постійне місце проживання (власне або орендоване);
  • значна фінансова база (одна людина повинна забезпечувати себе заробітною платою, яка дорівнює прожитковому мінімуму; якщо у вас є утриманці, дана сума пропорційно збільшується).

Переїзд в зв'язку з укладенням шлюбу

Еміграція в Німеччину можлива в разі укладення шлюбу з громадянином цієї європейської країни. Наступний алгоритм дій буде виглядати приблизно так:

  • Отримання запрошення від другої половини (можливо, ще до оформлення офіційних відносин).
  • Запит і отримання візи (імовірно туристичної або національної).
  • Отримання дозволу на проживання.
  • Підтвердження громадянства.

Насправді все не так просто, як може здатися. Почнемо з того, що вид на проживання отримати аж ніяк не легко. Для цього вам буде потрібно підтвердити свої знання німецької мови, здавши спеціальний тест. Надалі оформлення громадянства буде можливо тільки в разі спільного проживання з обранцем або обраницею протягом більш ніж трьох років. Необхідно пам'ятати про те, що будь-які афери досить легко піддаються обчисленню та суворо караються.

Возз'єднання сім'ї: повернення до близьких родичів

Окремо слід розповісти і про переїзд до близьких родичів, які проживають на території ФРН. Мати одні лише зв'язку недостатньо. Жорсткі вимоги пред'являються не тільки до самого претенденту, але і до його рідним людям. Так, вам буде потрібно довести, що громадяни Німеччини потребують вашої постійної присутності (наприклад, потрібно опіка і догляд), а приймаючій стороні - підтвердити наявність задовільною фінансової «подушки» і відсутність судимостей. Далекі зв'язку, як правило, не беруться до уваги, пільги і послаблення даються лише при максимально близька родичка.

Переїзд для відкриття своєї справи

Еміграція в Німеччину може бути здійснена в тому випадку, якщо ви плануєте відкрити і розвивати в країні власний бізнес. Якщо у вас є досить солідне справу на території цієї держави, ви цілком можете розраховувати на отримання виду на проживання, що в подальшому дасть привілеї на отримання повного громадянства. Для початку необхідно буде:

  • зареєструвати фірму (мінімальний розмір статутного капіталу повинна дорівнювати 25 тисячам євро);
  • скласти план розвитку компанії, в якому буде відображена економічна вигода країни, на території якої ведеться бізнес.

Не варто вважати, що шлях в країну відкритий тільки для великих інвесторів, це далеко не так. Місцевий уряд позитивно ставиться як до значних, так і до дрібним підприємцям.

Найпростіший шлях - відкриття ТОВ. В цьому випадку бюрократичні перепони будуть мінімальними, і ви зможете заснувати бізнес в максимально короткі терміни. Важливий нюанс - державна влада вельми переймаються законності початкових фінансових вкладень, будьте готові пояснити і підтвердити за допомогою доказів джерело виникнення ваших капіталів.

Завдяки наявності власної компанії ви можете отримати посвідку на проживання спочатку на один рік або навіть на пару років, а потім продовжити цей термін ще на три роки. Після закінчення певного терміну проживання на території ФРН стає можливим оформити постійне громадянство.

Купівля квартири не привід отримати громадянство

Чи можливо отримати постійне громадянство при наявності нерухомого майна на території ФРН? Якщо у вас з'явилися зайві фінансові кошти і ви вирішили вкластися в покупку житла в Німеччині, знайте, це зовсім не дає вам права на отримання будь-яких пільгових умов (вам не тільки не дадуть громадянство, але і не спростять можливість оформлення візи). Використовувати свою квартиру або будинок за призначенням спочатку ви зможете тільки з туристичного документу.

Повернення до рідного коріння

Етнічна еміграція в Німеччину проходить за спрощеним варіантом. Не варто плутати наявність далеких родичів у ФРН з переїздом на постійне місце проживання за національною ознакою, це дещо різні речі. В першу чергу вам необхідно довести, що один або обоє батьків є німцями за національністю. Для цього можуть підійти будь-які документи, проте найбільше котирується паспорт радянського зразка з графою про національність. Підійдуть також виписки, зроблені в паспортному столі.

Які ж послаблення може отримати претендент завдяки своїй етнічній приналежності? Найважливіші - певні переваги матеріального плану, які виражаються в:

  • отриманні пільг;
  • безкоштовних курсах німецької мови;
  • безкоштовні послуги в медичній сфері;
  • допомоги в подальшому працевлаштуванні.

Еміграція в Німеччину можлива і для біженців. Для отримання такого статусу людині необхідно буде звернутися в одне з консульств ФРН і переконати його співробітників в порушенні його прав.

Можливість переїзду для представників єврейської нації

Єврейська еміграція в Німеччину також проходить по більш спрощеним шляху. Пояснюється це досить просто. Уряд сучасної ФРН в повній мірі відповідає за гоніння, які проводилися нацистами під час Другої світової війни по відношенню до представників цієї нації. Оформити постійне громадянство на постійних умовах можливе за умови надання доказів того, що один або обидва ваших батьків або ви самі є євреєм. Крім того, подібними правами будуть володіти і ваші близькі родичі. Еміграція євреїв до Німеччини з Ізраїлю або США здійснюється на загальних підставах.

Притулок для постраждалих

На яких ще умовах можлива еміграція в Німеччину? Відгуки новоспечених жителів цієї країни містять інформацію про велику кількість плюсів проживання на її території. Можливо, саме тому значна кількість з числа переїхали - біженці, ті, хто шукає нової і кращого життя. Хто ж може претендувати на отримання такого статусу? В першу чергу, це можуть бути:

  • постраждалі від військових конфліктів;
  • не мають посвідки на проживання в країні постійного перебування і проживання;
  • переслідувані у своїй країні офіційно або неофіційно через свої релігійні, політичними або іншими переконаннями (необхідно надати підтвердження даного факту).

Перші документи для в'їзду в країну

На підставі яких документів можливий переїзд? В першу чергу, будь-який бажаючий переїхати повинен потрапити на територію ФРН, закріпитися в країні, а потім приступити до оформлення постійного громадянства. Розберемо для початку, на основі яких документів здійснюється початковий в'їзд. До них може належати:

  • Туристична віза.  Офіційна назва - «шенгенська віза». Використовується для тимчасового в'їзду в країну. Відмінно підійде для першого етапу в тому випадку, якщо вам потрібно озирнутися, виробити план дій і прийняти зважене рішення. Відведений короткий проміжок часу можна використовувати для пошуку роботи або романтичних знайомств.
  • Національна віза.  Оформити подібний документ досить складно, оскільки цей процес пов'язаний з великою кількістю різноманітних зволікань в посольстві. Даний варіант можливий тільки в тому випадку, якщо ви отримали виклик на в'їзд від потенційного роботодавця або родича. У будь-якому випадку отримання такої візи відбувається тільки після підтвердження знання німецької мови, а також фінансової стабільності претендента.
  • Дозвіл на перебування в країні.  Видається студентам, які навчаються на території Німеччини, співробітникам, які мають виклик від роботодавця, біженцям, громадянам держав ЄС.

Будь-які спеціальні документи для еміграції до Німеччини відсутні. Точний перелік необхідних посольством довідок або паперів слід дізнаватися в кожному конкретному випадку.

Затребувані спеціальності в Німеччині

Що в першу чергу слід врахувати, якщо вами планується еміграція в Німеччину? Список професій, затребуваних в ФРН, вивчити буде зовсім не зайвим. Це допоможе вам скоротити час, витрачений на пошуки, а також можливі фінансові витрати. Найбільше в Німеччині цінуються технічні фахівці, які отримали вузькопрофільні освіту. Наведемо перелік галузей, роботодавці в яких із задоволенням беруть громадян з інших країн, що володіють підтвердженими знаннями. Отже, до подібних сфер належать:

  • Виробнича електроніка.
  • Електротехніка.
  • Сантехнічна галузь.
  • Технології кондиціонування.
  • Залізнична структура.
  • Реабілітаційна і ортопедична техніка.

Крім іншого, дуже високий попит і на медичний персонал, зокрема доглядальниць, медичних сестер, тобто співробітників, що виконують допоміжні функції. Російська еміграція в Німеччині часто знаходить роботу саме в цьому секторі. Важливий нюанс - влаштуватися на роботу ви зможете тільки в тому випадку, якщо підтвердіть свій диплом.

Мінуси еміграції у ФРН

Вирушаючи на ПМЖ до Німеччини, не забувайте про те, що еміграція може супроводжуватися значним рядом труднощів. Обов'язково слід враховувати такі недоліки проживання в ФРН, як:

  • значні витрати на забезпечення життєдіяльності;
  • необхідність володіти місцевою мовою;
  • численні бюрократичні зволікання при оформленні робочої якої складності та направлення;
  • пізній вік для виходу на пенсію (67 років).

Де слід шукати допомоги?

Допомога в еміграції в Німеччину надають різні юридичні контори. Їх завдання - не зібрати за вас необхідні документи, а забезпечити детальну консультацію претендента по найбільш спірних питань, які можуть встати перед ним в процесі переїзду і освоєння нового місця проживання. Найбільші проблеми виникають в області сімейного, трудового та договірного права. Кращий спосіб їх вирішення - недопущення складних ситуацій, що можливо тільки в разі знання своїх прав і обов'язків на території німецької держави.