З 1.01.2015 р дозволу на проведення трудової практики для громадян з безвізових держав були скасовані. З цього моменту іноземцям достатньо отримати патент на роботу в Росії - документ, що дозволяє працювати у ПП, у фізосіб і юросіб (у організаціях).

Основні умови для законного перебування іноземного громадянина

Трудовий мігрант, який в'їхав в Росію, повинен в певний термін відвідати територіальне відділення МС.

Перебувати в РФ на законних підставах безвізового громадянину іншої держави допоможуть наступні папери:

  • міграційна карта, яку необхідно заповнити особливим чином;
  • РВП;
  • вид на проживання;
  • дозвільний документ на проведення трудової діяльності - патент.

Додатково: законно перебувати в російській державі допустимо іноземцям, яких запросили офіційно або які попросили тимчасовий притулок, або тим, у яких оформлений статус біженця або які вже мають громадянство.

В'їзд і легальне перебування іноземця в Росії з трудовою метою

Якщо іноземний громадянин в'їхав на російську територію, щоб працювати, він зобов'язаний оформити патент на роботу.

Відповідно до ст. 133 зазначеного акту прибув на російську територію громадянин держави з безвізовим режимом і знаходиться на тих же підставах іноземний громадянин у віці старше 18 років мають право проводити трудову діяльність при наявності у нього патенту.

Все це означає, що громадянин іншої держави, який отримав патент на роботу, має повне право здійснювати наступне:

  • трудову діяльність у юросіб і ПП;
  • трудову діяльність у нотаріусів приватної практики;
  • трудову діяльність у адвокатів, які практикують приватно;
  • трудову діяльність у інших осіб, які мають ліцензовану діяльність або реєстрованих відповідно до законодавчих актів федерального значення.

Алгоритм підготовки документів

У ФМС необхідно заповнити затверджений наказом № 638 ФМС від 08.12.14 р бланк.

Протягом 30 днів від дня перетину кордону РФ трудовий мігрант зобов'язаний особисто або за допомогою уповноважених органів принести в територіальні МС наступний набір документів, щоб здійснити отримання патенту на роботу:

  • заяву за зразком;
  • що підтверджує особу документ, що визнається законодавчими актами РФ;
  • міграційну карту, в якій є позначка прикордонної служби, що підтверджує перетин кордону російської території, або відмітка територіального відділення МС, що підтверджує видачу представленої міграційної карти із зазначенням трудової мети відвідування Російської Федерації
  • МСП (на добровільній основі) або договір про платні медпослуги, що укладається іноземцем в територіальному медзакладі, на ділянці якого він передбачає здійснювати трудовий процес;
  • медичний документ, що підтверджує відсутність хвороб, що входять у затверджений органами влади перелік. Головна особливість — представлені меддовідки і сертифікати про фізичному стані оформлюються виключно російськими медустановами. Кожен адміністративний регіон має певний перелік медустанов, допущених до надання медичних послуг подібного роду.
  • сертифікат на знання російської мови, історії та правових основ РФ;
  • реєстраційні документи;
  • 2 фотографії (3 на 4 см);
  • міграційну карту (копію) з позначкою про трудовий візит;
  • документ, що підтверджує оплату державного мита.

Штрафні санкції

Якщо ж час збору необхідних документів (раніше описаних) і, відповідно, перебування громадянина іноземної держави на території Росії до дати подання заяви до територіальної ФМС перевищить тридцятиденний термін, то на нього буде накладена фінансова санкція у вигляді штрафу на підставі ст. 18.20 Кодексу про адміністративні правопорушення. Розмір санкції - 10 000-15 000 руб.

Терміни дозвільного документа

Патент на роботу в Росії оформляється трудовим мігрантом в десятиденний строк з дня подання ним заяви.

Подібна дозвільна папір оформляється в територіальній ФМС. Термін дії її варіюється від місяця до року. Вона може бути багаторазово продовжена на місячний період, проте сумарний термін дії не повинен бути більше одного року. Продовження терміну здійснюється після оплати авансового платежу. Звернення заново в МС не знадобиться.

У разі несплати державного мита отриманий патент на роботу автоматично анулюється.

Варто відзначити, що кожен регіональний ФМС має право робити позначку в дозвільному документі із зазначенням професії, спеціальності або виду трудової діяльності іноземця.

Таким чином, трудовий мігрант може працювати тільки в умовах тих професійних рамок, які відзначені в дозвільному документі.

Скільки коштує патент на роботу?

Патент виходить іноземним громадянином виключно за пред'явленням їм документа, що посвідчує особу - паспорта, і при наданні фінансових довідок оплати держмита.

Трудовий мігрант може своїми силами підготувати весь набір необхідних паперів для звернення у Федеральну міграційну службу за отриманням патенту.

Якщо ж він бажає підготувати пакет документів і оформити патент на роботу, у нього є можливість звернутися в певні юрфірми, які займаються наданням допомоги в подібного роду послугах. Це, безумовно, дуже зручно, але разом з тим і досить дорого.

Вартість патенту на роботу відрізняється в залежності від регіону і юридичної фірми і варіюється сумарно за наступними пунктами:

  • медичне обстеження - близько двох-трьох тисяч руб .;
  • перекладена копія паспорта, нотаріально завірена, - від 1500 до 2000 руб .;
  • ціна МПС залежить від страхової компанії, - близько 2000 руб .;
  • тест з російської мови - близько 12000-13000 руб. в тому числі і прослуховування підготовчих курсів;
  • попередній і щомісячний платіж госпошліни- 1568 руб. 40 коп. Необхідно відзначити, що кожен регіон РФ має право визначити додатково спеціальний коефіцієнт, за допомогою якого індексується платіжна сума.

Умови видачі дозвільного документа

Патент на роботу дає мігрантові повне право займатися трудовою діяльністю виключно на території того регіону, де він був отриманий. Якщо ж він претендує на роботу на іншій території Росії, то як отримати патент на роботу в іншому регіоні? У цьому випадку необхідно звернутися до МС того територіального округу, в якому він буде працювати, і немає необхідності дотримуватися тридцятиденний термін написання заяви.

Іноземець в цьому випадку зобов'язаний надати в ФМС:

  • відповідну заяву;
  • паспорт з нотаріально завіреним російськомовним перекладом;
  • 2 шт. фотографій 3 на 4 см;
  • документ, що підтверджує оплату державного мита до попереднього патенту;
  • ПМС;
  • меддовідки про фізичну состянии (про відсутність захворювань).

Термін дії подальшого патенту не повинен перевищувати терміну дії попереднього.

Трудовий мігрант, який працює у фіз. або юрособи, повинен протягом 2-х місяців з дня отримання документа повідомити територіальний орган ФМС шляхом надсилання копії складеного трудового договору.

У разі, коли іноземець бажає працювати на території Росії більше 12 міс. він має право переоформити патент на роботу. Тоді він зобов'язаний це здійснити не пізніше десяти днів до кінця терміну дії наявного патенту, представивши в МС основний пакет паперів, а також додатково клопотання роботодавця і трудового договору. Наступний патент на роботу має аналогічний термін дії. Автоматичне пролонгування здійснюється на підставі оплати госплатежа без подальшого звернення до ФМС.

При втраті, псуванні або втраті патенту трудовий мігрант має право отримати в територіальному органі МС дублюючий документ.

Якщо громадянину іншої держави відмовлено в переоформленні або отримання дозвільного документа, або ж наявний анульований документ, тоді він має право звернутися вдруге, не раніше 12 міс. з моменту відмови або анулювання.

Покрокова інструкція отримання патенту

Отже, як отримати патент на роботу? Алгоритм дій описаний нижче:

  • при перетині кордону РФ необхідно в міграційній карті вказати саме робочу мета;
  • провести реєстрацію за місцем перебування протягом семи днів;
  • пройти тестовий контроль знання російської мови, правових основ та історії РФ, підготовчі курси - при бажанні;
  • обстежитися і отримати необхідні медичні довідки і медсертіфікати;
  • отримати ПМС;
      звернутися до територіальної ФМС, представивши повний пакет документів (раніше описаний).